Despre Cugir

Descoperirile arheologice întâmplătoare sau sistematice, demonstrează cu prisosinţă dăinuirea elementelor fundamentale ale poporului român de-a lungul mileniilor pe aceste meleaguri.

În puncte diferite, s-au identificat întâmplător semne ale locuirii umane datând din perioada neolitică. Urme ale unor aşezări aparţinând perioadei de tranziţie de la neolitic la epoca bronzului în locurile numite Ţara Vânturilor, Piatra Pleşii, Făgeţel, Podereauă, Chiciura.

Nu lipsesc dovezi ale locuirii unor comunităţi umane din epoca bronzului
situate pe Pârâul Gugului, Dealul Cetăţii, Ţara Vânturilor, în timp ce în cartierul Cindeni au fost semnalate vestigii din epoca fierului.

Cercetările făcute pe Dealul Cetate au scos la lumină elemente cu adevărat spectaculoase privind fascinanta civilizaţie geto-dacică (locuinţe dacice, gropi de provizii, ceramică, monede şi, nu în ultimul rând, un mormânt princiar, devenit de acum celebru în întreaga lume arheologică, care a adus lămuriri importante privind tehnica incinerării la daci).

S-a putut stabili totodată că platoul superior al Dealului Cetate şi terasele care-l
înconjoară sunt artificiale, dealul iniţial sub forma unui con alcătuit din micaşist, fiind tăiat şi terasat. Pe versanţii dealului s-au găsit vestigii dacice de locuire, sec V-IV î.Hr. Amenajarea propriu zisă s-a făcut mai târziu în sec. III-II î.Hr. când la marginea platoului superior a fost înălţat un puternic val de apărare construit din piatră şi pământ.

Acesta a fost înlocuit cu unul mai puternic, întărit cu un zid de piatră de râu pentru amplasarea căruia s-a săpat în stâncă un pat lat de peste 3 m.

După cucerirea şi distrugerea davei de la Cugir, centrul de greutate al locuirii s-a
deplasat în Valea Viilor, unde pe lângă substratul dacic este identificat stratul cuceritorilor romani. În apropierea acestei văi, în locul numit Dosurele, au fost găsite fragmente foarte bine conservate ale unei conducte romane de apă, care alimenta probabil o vilă rustică.

În anul 1493 satul medieval este atestat documentar sub denumirea de “Villa
Kudzyr”

Vizitează
Orașul Cugir

În prezent, Cugirul reprezintă destinația ideală pentru cei care doresc să petreacă timp de calitate în natură.

Fie că e o drumeție cu familia, o tură cu bicicletele, o alergare de trail sau o ieșire la cabană, Cugirul are deschidere la toate aceste opțiuni. Potecile sunt liniștite, iar pădurile sunt presărate cu ciuperci care mai de care, printre care hribi și gălbiori. Peisajele pitorești invită la mult calm, dar și multe poze.

Partea și mai bună este că după o zi de mișcare, gășiți la restaurantele locale preparate gustoase și variate.

3 motive
să ajungi
în Cugir

Cetatea dacică de pământ

Este una dintre cetăţile de tip “dava", este un sit arheologic considerat monument istoric.

Rezervaţia botanică Şureanu

Și Iezerele
glaciare Şureanu .

CugiRace

Dacă ești pasionat de alergare, trebuie să ajungi la CugiRace.

Contactează-ne

Scrie-ne

Utilizează formularul alăturat și îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Sună-ne

+40 771 478 158