BogdanPetric
Bogdan Petric, manager Farmacia Farmex si CEO Dream Experiences:
“Turismul în Cugir are un potenţial uriaș și credeţi-mă, nu exagerez deloc.”

1. Bogdan, îți propun să începem cu începutul: povestește-ne, te rog, despre istoria ta personală cu orașul Cugir

   Pentru mine Cugirul este acasă, indiferent în ce colţ de lume m-aș afla, indiferent cât de bine m-aș simţi sau ce aș avea, mereu aștept să mă întorc acasă. Aici m-am născut, aici am copilărit și am pus primele cărămizi la ceea ce sunt astăzi, iar ca om pentru care istoria, familia și lucrurile de suflet reprezintă valori importante, de care sunt foarte atașat, indiferent unde mă va duce viaţa, Cugirul și România va fi pentru mine mereu ,,acasă”.

   După ce am absolvit la Colegiul Naţional ,,David Prodan”, am părăsit pentru puţin timp Cugirul pentru a termina Facultăţiile de Farmacie, apoi Nutriţie la Cluj-Napoca, am absolvit un program de tip MBA la București, plus diferite programe de specializare și dezvoltare în ţară și străinătate, însă mereu m-am întors acasă. De ce? Tot timpul am avut în gând și în inimă dorinţa de a da ceva înapoi orașului, de a contribui la dezvoltarea lui, de a aduce valoare și a lăsa ceva în urma mea.

2. Ca manager al farmaciei Farmex, brand cugirean, știm că abordați o atitudine centrată pe client, pe om. Povestește-ne puțin despre inițiativele acestui brand și impactul lor in comunitate

  Una dintre cele mai mari bucurii ale vieţii este să ajut oamenii, să aduc valoare în viaţa lor și să fac ceva bun pentru ei. Am privit mereu Farmacia Farmex ca ,,unealta perfectă” pentru a contribui la dezvoltarea sănătăţii și a educaţiei în oraș și pentru a ajuta cât mai mulţi oameni. Din aceste considerente, Farmacia Farmex, a rămas și va rămâne o farmacie ca odinioară, unde primează sănătatea pacienţilor noștri, nu aspectul comercial, chiar dacă și acesta este important ca o societate comercială să reziste în timp. Suntem o farmacie a cugirenilor, suntem alături de comunitate din 1994 și ne mândrim cu acest lucru.

  În toţi acești ani am avut o mulţime de acţiuni derulate în comunitate. Am organizat conferinţe, campanii de prevenţie și informare, am organizat testări, am ţinut cursuri și ateliere educative în grădiniţe, școli, licee, ne-am implicat în cazuri sociale, am sprijinit tinerii talentaţi și performerii orașului, am oferit sprijin necondiţionat în această pandemie atât oamenilor cât și instituţiilor aflate în prima linie și întotdeauna am oferit celor ce ne-au trecut pragul, mai mult decât medicamente. Chiar dacă pentru noi, toate acestea, au implicat costuri, de multe ori ridicate, pentru comunitate au fost întotdeauna gratuite. Am avut lângă noi și o comunitate extraordinară, Alphega Farmacie, grupul internaţional al farmaciilor independente, Farmacia Farmex fiind mândru ambasador Alphega. Împreună am arătat că farmacia este despre oameni, trebuie să rămână așa mereu și zilnic luptăm pentru aceste valori.

  Nu în ultimul rând, am încercat mereu să răsplătim oamenii ce ne aleg, oferind pe lângă profesionalism, atenţie și empatie, campanii cu produse gratuite, cadouri și sute de premii. De exemplu anul acesta de Sărbătorile Pascale, o pacientă fidelă a farmaciei Farmex, a câștigat un autoturism Volkswagen Polo. Este o bucurie de nedescris să putem face toate aceste lucruri pentru oamenii din Cugir

3. Pe lângă activitatea desfășurată în cadrul Farmex, știm că ați fondat blogul de călătorie http://www.dream-experiences.com/, care are că prelungire pagina de Facebook cu același nume: Dream Experiences. În spatele acestora este multă muncă depusă, calitatea materialelor foto-video fiind la înălțime. Ce v-a determinat să faceți acest blog? De ce să depuneți atât de multă muncă după vacanță când v-ați fi putut bucura de ea și atat?

  Și în acest domeniu am plecat de la ajutorul pe care îl putem oferi oamenilor. Încă de mic am fost crescut și învăţat că fericirea și bogăţia în viaţă nu stau în bani sau în lucruri materiale. Am călătorit mult și mi-am umplut sufletul cu amintiri și momente de neuitat, am văzut culturi diferite, am învăţat o mulţime de lucruri noi, m-am dezvoltat, iar pentru mine asta înseamnă adevărata bogăţie. Banii sau lucrurile materiale pot dispărea, însă amintirile vor rămâne în suflet și în minte pentru totdeauna. În plus, unele dintre cele mai mari lecţii în viaţă, le-am învăţat călătorind.

Călătorind mult, văzând ce impact major au călătoriile și experienţele pe care le trăim în viaţa noastră și a fetiţelor noastre, am zis că trebuie să facem ceva să ajutăm oamenii, să călătorească mai mult, dar să călătorească și mai bine. Încercăm să spulberăm un mit care spune că trebuie să ai mulţi bani să călătorești bine și prezentăm oamenilor planuri de călătorii, itinerarii, destinaţii și locuri superbe din ţară și străinătate, astfel încât să îi ajutăm să aleagă vacanţe memorabile, din care să se întoarcă cu amintiri pentru o viaţă.

  Ai atins un aspect foarte important, aspect pe care multă lume nu îl vede. Este o muncă titanică în spatele informaţiilor și a pozelor care se văd pe blog. Am putea merge pur și simplu să ne relaxăm, să facem două trei poze și să prezentăm resorturi, însă nu despre asta este Dream Experiences. Sunt nopţi nedormite, zeci de km parcurși pe jos, uneori prin ploaie și vând, în fiecare ,,vacanţă”, zeci de mii de km cu mașina anual, ore întregi pentru planificare, texte, editarea filmuleţelor, mii de poze din care alegem câteva pe care să le postăm și de cele mai multe ori ne întoarcem istoviţi acasă, unde continuăm să scriem texte, să adăugăm conţinut de calitate zilnic și să planificăm reportaje viitoare, în tot acest timp ocupându-ne de Farmacie și de cele 2 fetiţe minunate, cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu. De multe ori prietenii râd când le spun că ,,după o vacanţă marca Dream Experiences, avem nevoie de câteva zile de concediu”, dar aceasta este realitatea. În plus, investiţiile financiare în deplasări și echipamente de înaltă calitate sunt foarte mari, dar având în vedere plăcerea cu care călătorim și bucuria de a prezenta locuri minunate, ajutând astfel oamenii ce ne urmăresc, compensează!

4. Ai experiența călătoriilor în diferite locuri din țară și din străinătate. Totodată, activitatea din cadrul Farmex oferă accesul la comunitatea cugireana. Combinând aceste două aspecte, cum crezi că ar putea evolua sustenabil și armonios turismul in zona Cugirului?

  Turismul în Cugir are un potenţial uriaș și credeţi-mă, nu exagerez deloc. Am vizitat multe orașe de tipul Cugirului și când mă gândesc la un exemplu palpabil îmi vine în minte Lodz, pe vremuri supranumit ,, Manchester al Poloniei” sau ,, Tărâmul făgăduit”, datorită industriei textile. Chiar dacă după 1920, ,,s-a pus lacătul peste industria textilă” și orașul ce a cunoscut înainte o dezvoltare incredibilă, și-a pierdut din strălucire, oamenii de acolo au știut să pună perfect în valoare istoria și tradiţiile locale, le-au combinat cu ,,atracţiile la modă din zilele noastre”,  iar astăzi Lodz, un oraș industrial, deși nu mai are celebritatea de acum câţiva zeci de ani, este unul dintre cele mai vizitate orașe din Polonia, după orașele istorice Cracovia și Varșovia.

5. Te invit la un exercițiu de imaginație: este anul 2030. Cum arată Cugirul?

  O scurtă remarcă, înainte să răspund. Am învăţat să visez tot timpul mare, atât de mare, încât ,,să mă doară stomacul”, pentru că am înţeles și văzut că orice vis devine realitate, atunci când crezi în el, muncești zilnic și faci sacrificii să îl îndeplinești. Așa că, să nu mă ,,certaţi” prea tare când văd Cugirul, din punct de vedere turistic:

O oază de verdeaţă cu parcuri, piste de biciclete și trotinete electrice, spaţii de joacă pentru copii, adolescenţi, zone de agrement amenajate pe râu cu lacuri, bărcuţe, zone de servit masa etc., muzee interactive care să pună în valoare istoria și tradiţiile orașului, un tren istoric ,,Cugireana” în genul Mocăniţei dar cu vagoanele acelea etajate în care nu încăpeam atunci când mergeam la Alba Iulia pentru Ziua Naţională – 1 Decembrie, complex acvatic, parc de aventură, trasee de drumeţii, trasee de off road, zone de agrement pe munte, pe Cetate, în Poiana cu Goruni, festivaluri de renume, echipe de sport performante la nivel naţional, sală polivalentă și de ce nu zonă specială pentru sporturile de iarnă (credeţi-mă se poate, tocmai am venit dintr-o zonă de schi excelentă în Polonia, aflată la doar 900m altitudine).

6. Când povestești cu cineva care nu a fost niciodată în Cugir, ce îi recomanzi să viziteze aici?

  Am avut prieteni din diferite ţări, pe care am avut plăcerea să îi primesc acasă la Cugir. Traseul a fost cam același, le-am prezentat Arena, am jucat un tenis de câmp, ne-am uitat la un meci de fotbal, am mers pe Râul Mare, la Turnul de Apă, Off Road pe dealurile din zonă și o experienţă culinară ,,made in Ardeal” sau ceva gourmet (da, se poate și în Cugir).

7. Care este locul tau preferat din zona Cugirului și de ce?

  Sunt două: ,,Râul Mare” și Arena Cugir. Râul Mare pentru că este o zonă unde poţi pune orice zgomot pe STOP, te poţi deconecta de la alergătura zilnică și te poţi bucura de un timp extraordinar alături de cei dragi, relaxându-te, plimbându-te în natură sau făcând un grătar. Apoi, Arena Cugir este locul unde am petrecut cel mai mult timp, după casă și farmacie. Este locul unde am trăit satisfacţii mari și momente de neuitat, locul unde, alături de echipa cu care am lucrat, am realizat lucruri extraordinare, ce au adus cinste și onoare orașului nostru, la nivel naţional și internaţional. Arena Cugir și sportul de performanţă sunt 2 dintre motivele pentru care orașul Cugir este cunoscut.

8. La final, probabil cea mai uzuală întrebare pe care o pune un turist: unde se mănâncă bine în Cugir?

  Peste tot este loc și de mai bine, însă chiar se mănâncă foarte bine la Cugir. Am prieteni din toată ţara care abia așteaptă să fie ,,răsfăţaţi” cu mâncarea de aici, sunt oameni care au restaurante dar vin, din când în când, să servească masa aici, să își serbeze o zi specială. Cred că există loc pentru fiecare categorie de turist, fie că vorbim de premium sau low cost, de asemenea poţi găsi mâncare pe toate gusturile, în funcţie de tipurile de bucătărie preferate (gourmet, internaţional, bucătărie românească, bucătărie italiană etc.). Nu vreau să nominalizez, un singur restaurant, însă aș fi mai mult decât bucuros să fac un ,,tur gastronomic” la Cugir cu turiștii interesaţi.